Γυναίκες στην πολιτική

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΑΣΣΟΙ»

Οι γυναίκες για χιλιετίες αποκλείστηκαν από την πολιτική ζωή και η συμμετοχή τους στα κοινά υπήρξε αναιμική. Για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα η ενασχόληση με τα κοινά θεωρούνται όχι μόνο αφύσικη για το θηλυκό του είδους μας αλλά και βλαπτική για την υποτιθέμενη «γυναικεία φύση». Οι γυναίκες θεωρούνταν ανίκανες να σχηματίσουν λογική σκέψη και να εξασκήσουν επιλογή και γι΄αυτό άργησαν τόσο πολύ να αποκτήσουν και δικαίωμα ψήφου. Σήμερα, όμως, έχουν εισέλθει δυναμικά στον χώρο της πολιτικής και δεν υπάρχει τομέας όπου να θεωρείται αδιανόητο να ηγηθεί μία γυναίκα. Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι γυναίκες έχουν πια φτάσει μια ανάσα από το ύπατο αξίωμα και ότι η υπέρτατη γυάλινη οροφή είναι έτοιμη να σπάσει. Συνέχεια ανάγνωσης Γυναίκες στην πολιτική

Όταν τα μισοφόρια κάνουν επανάσταση

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ 

Ένα παγωμένο πρωινό του Δεκέμβρη του 1916 το δημαρχείο της μικρής επαρχιακής πόλης Ουματία στην πολιτεία του Όρεγκον άνοιξε τις πόρτες του για την καθιερωμένη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί ο νέος δήμαρχος αλλά πολύ σύντομα έγινε αντιληπτό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αν και οι ψηφοφόροι έφταναν ήρεμα μέχρι τις κάλπες χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό, κάποιος παρατήρησε ότι ήταν όλοι άντρες. Κόντευε μεσημέρι και δεν είχε εμφανιστεί ούτε μία γυναίκα! Αυτό ήταν πολύ παράξενο αφού οι γυναίκες είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στο Όρεγκον μόλις 4 χρόνια πριν και θα περίμενε κανείς να τρέξουν για να ασκήσουν το πολυπόθητο δικαίωμά τους. Αλλά εκτός από ελάχιστους άντρες που κυκλοφορούσαν ράθυμα, οι δρόμοι της Ουματία, που μαράζωναν παραμελημένοι, ήταν εντελώς έρημοι. Συνέχεια ανάγνωσης Όταν τα μισοφόρια κάνουν επανάσταση

Ένα Ατρόμητο Κορίτσι

Το πρωί της 7ης Μαρτίου 2017 όσοι έτυχε να περνάνε έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντίκρισαν κάτι αναπάντεχο. Το σύμβολο της δυναμικά ανερχόμενης χρηματιστηριακής αγοράς που στέκεται εδώ και δεκαετίες μπροστά από την είσοδο του Χρηματιστηρίου, το άγαλμα ενός μαινόμενου ταύρου, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπο με ένα μικρόσωμο κοριτσάκι!  Ήταν τόσο εντυπωσιακό το θέαμα που τα Μ.Μ.Ε. της Νέας Υόρκης έσπευσαν να το φωτογραφήσουν και να μεταδώσουν το νέο με θέρμη. Οι πρώτες εξηγήσεις έκαναν λόγο για μία φεμινιστική καλλιτεχνική παρέμβαση αφού το κοριτσάκι εμφανίστηκε μία μέρα πριν από την Ημέρα της Γυναίκας και μέσα σε λίγες ώρες οι εικόνες του έκαναν τον γύρο του κόσμου. Λίγοι, όμως, φαντάζονταν το τι θα ακολουθούσε. Συνέχεια ανάγνωσης Ένα Ατρόμητο Κορίτσι

Μονόδρομος

της Αλεξάνδρας Χρονοπούλου

Ηττήθηκες κουκλίτσα μου; Ωραία! Έχεις δύο επιλογές: ή θα κάτσεις να κλωσήσεις τ’ αυγά της θλίψης σου μυξοκλαίγοντας ή θα σηκώσεις τα μανίκια και θα στρωθείς στη δουλειά.
Ξέρω, σ’ αδίκησε το αφεντικό. Δεν έχει μάθει να βλέπει τον κόπο, το μεράκι, τη φαντασία. Αυτά δεν ξέρει να τα εκτιμήσει. Βλέπει μόνο το συρτάρι του ταμείου και μ’ αυτό σε κρίνει μόνο στο τέλος της ημέρας. Κι ας ξέχασες το παιδί στο σχολείο για να του ετοιμάσεις την αναφορά του. Συνέχεια ανάγνωσης Μονόδρομος

Ένα άγαλμα που άργησε πολύ

Χθες η πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέσα Μέι ανακοίνωσε ότι στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο θα αναγερθεί άγαλμα της ιστορικής σουφραζέτας Millicent Garrett Fawcett.

Έτσι η Fawcett  θα γίνει η πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτόν τον τρόπο καθώς ενώ υπάρχουν διάφορα αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων στην πλατεία του κοινοβουλίου (όπως εκείνα του Winston Churchill, του Nelson Mandela και του Abraham Lincoln), κανένα μέχρι στιγμής δεν απεικονίζει γυναίκα, αν και η Μεγάλη Βρετανία κάθε άλλο παρά έλλειψη έχει από ισχυρές γυναίκες ηγέτες.  Συνέχεια ανάγνωσης Ένα άγαλμα που άργησε πολύ

Κάνε στην άκρη, Αϊνστάιν!

Μπορείς να αναφέρεις πέντε γυναίκες επιστήμονες;

Μπορεί να βρήκες μία ή δύο. Κατά πάσα πιθανότητα θυμήθηκες την Μαρί Κιουρί, την διάσημη δύο φορές νομπελίστρια φυσικό που ανακάλυψε την ραδιενέργεια. Όμως υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες επιστήμονες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξέλιξη της επιστήμης, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν το όνομά τους ή τα επιτεύγματά τους. Συνέχεια ανάγνωσης Κάνε στην άκρη, Αϊνστάιν!

VELVET – Όταν ο Τζέημς Μποντ είναι γραμματέας

Τι θα συνέβαινε άραγε αν η Μις Μάνιπενι δεν ήταν μια απλή γραμματέας (όπως άλλωστε υπονοούν και οι τελευταίες ταινίες Τζέημς Μποντ) αλλά μία κανονικότατη υπερκατάσκοπος της MI5;

Τι θα γινόταν αν η θανατηφόρα αυτή υπερκατάσκοπος ήταν μια γοητευτική σαραντάρα;

Αυτό είναι το σύμπαν του κόμικ “Velvet” όπου οι ρόλοι των κλασικών ιστοριών σε στυλ Τζέημς Μποντ αντιστρέφονται και γίνονται πιο ενδιαφέροντες και -εδώ που τα λέμε- και πιο ρεαλιστικοί. Στον κόσμο της διεθνούς αντικατασκοπείας έρχεται η Βέλβετ Τέμπλετον χωρίς καμιά υπερδύναμη πέρα από την εμπειρία και την μαγκιά μας “σαράντα και” γυναίκας που έχει “άδεια για να σκοτώνει.”

Συνέχεια ανάγνωσης VELVET – Όταν ο Τζέημς Μποντ είναι γραμματέας

Κριστίν Γκρανβίλ – Η κατάσκοπος που έτρωγε τους άντρες για πρωινό

Ένα επιβατικό τρένο διασχίζει την Πολωνία την εποχή του πολέμου. Στους διαδρόμους του κυκλοφορούν ένοπλοι γερμανοί στρατιώτες που ερευνούν τα βαγόνια ένα ένα για πιθανούς κατασκόπους ή άλλους κινδύνους.
Σε κάποιο βαγόνι στο πίσω μέρος του τρένου όπου δεν θα αργήσουν να φτάσουν οι στρατιώτες κάθεται μία νέα όμορφη γυναίκα. Δίπλα της βρίσκεται ένα πακέτο γεμάτο με προπαγανδιστικά φυλλάδια που ωθεί τους πολωνούς σε ένοπλη αντίσταση. Αν η γυναίκα πιαστεί σίγουρα θα εκτελεσθεί.
Όμως η γυναίκα αυτή δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Πρόκειται για την Κριστίν Γκρανβίλ, πρώην βασίλισσα της ομορφιάς της Πολωνίας και νυν βρετανή πράκτορας που ανέλαβε δράση δύο χρόνια πριν Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών (SOE) αρχίσουν να στρατολογούν γυναίκες. Η Γκρανβίλ δεν είναι καθόλου ανυπεράσπιστη. Έχει κρυμμένο ένα στρατιωτικό μαχαίρι 18 εκ. σε μια θήκη στο μηρό και είναι ειδικευμένη στην μάχη με χειροβομβίδες.

Συνέχεια ανάγνωσης Κριστίν Γκρανβίλ – Η κατάσκοπος που έτρωγε τους άντρες για πρωινό

Γιοσίκο Καβασίμα – Η πριγκίπισσα που έζησε σαν άντρας

Λίγα πρόσωπα είναι τόσο αμφιλεγόμενα όσο η Γιοσίκο Καβασίμα και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Δεν ήταν μόνο εξαιρετικά δραστήρια κατάσκοπος αλλά και μέλος βασιλικής οικογένειας, η ζωή της ήταν σκανδαλώδης για την εποχή της και ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που ανοιχτά υιοθέτησαν αντρικό ντύσιμο. Η Γιοσίκο Καβασίμα ήταν πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς και σήμερα κάποιοι την θεωρούν ηρωίδα και άλλοι προδότρια. Αυτή είναι η εκπληκτική ιστορία της.

Συνέχεια ανάγνωσης Γιοσίκο Καβασίμα – Η πριγκίπισσα που έζησε σαν άντρας

Ο κύκλος των χαμένων γυναικών

Οι άνθρωποι που στην εργασία τους έχουν διασυνδέσεις και καλούς μέντορες απολαμβάνουν περισσότερες προαγωγές, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους. Όμως δεν είναι όλες οι διασυνδέσεις το ίδιο. Κάποιες έρευνες(1) έδειξαν ότι οι άντρες τείνουν να δημιουργούν ευρύτερα δίκτυα διασυνδέσεων μεταξύ τους αλλά οι γυναίκες δημιουργούν πιο ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους.

Συνέχεια ανάγνωσης Ο κύκλος των χαμένων γυναικών

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ