Να την ακούς την κουβέντα της μάνας!

Λίγες ημέρες πριν να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόματος της Μ. Βρετανίας, η πολιτικός Άντρεα Λίντσομ εξόργισε τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά λέγοντας σε συνέντευξή της ότι εκείνη, σε αντίθεση με την αντίπαλό της Τερέσα Μέι, είχε “μεγαλύτερη αγωνία για το μέλλον” γιατί είχε παιδιά. Φράση της αυτή θεωρήθηκε προσβλητική για τις γυναίκες χωρίς παιδιά και ιδιαίτερα σκληρή για τις γυναίκες, όπως η Τερέσα Μέι, που ήθελαν να κάνουν παιδιά αλλά δεν μπορούσαν.

Τέτοιου είδους σχόλια, που μάλιστα προήλθαν από μία γυναίκα, αντικατοπτρίζουν μια γενικότερη αντίληψη ότι οι γυναίκες χωρίς παιδιά είναι εγωίστριες. Εκτός του ότι για πολλούς εξακολουθεί να θεωρείται προφανές και επιβαλλόμενο για μία γυναίκα να τεκνοποιήσει, κανείς δεν κατακρίνει όσους/όσες επιλέγουν να κάνουν παιδιά ενώ αποδεικνύεται ότι δεν είναι κατάλληλοι/ες για κάτι τέτοιο.

Αριστέρα η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τερέσα Μέι. Δεξιά, η αντίπαλός της για την θέση (που τελικά αποσύρθηκε από την διεκδίκηση), Άντρεα Λίντσομ.

Όταν όμως πρόκειται για γυναίκες που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Εκείνες, αντί να αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αντιμετωπίζονται με λύπηση χωρίς να προσπαθεί κανείς να καταλάβει το πως ακριβώς αισθάνονται. Όπως είπε η Λίντσομ για την Μέι “σίγουρα θα στενοχωριέται πολύ που δεν έχει παιδιά”.

Αλλά το χειρότερο είναι αυτό που υπονοήθηκε από την δήλωση της Λίντσομ, δηλαδή ότι μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά, ανεξάρτητα από το αν είναι επιλογή της ή όχι, δεν έχει λόγο να ενδιαφέρεται για το μέλλον και άρα δεν είναι κατάλληλη για πολιτικός. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση όπου η οικογενειακή κατάσταση μία γυναίκας θεωρείται (και μάλιστα από μία άλλη γυναίκα) ως κριτήριο ικανότητας. Το θέμα γίνεται και πιο άσχημο αν αναλογιστεί κανείς ότι ποτέ η τεκνοποίηση δεν τίθεται ως θέμα για άντρες υποψήφιους. Το μεγάλωμα των παιδιών εξακολουθεί να θεωρείται “γυναικεία δουλειά” και δεν βλέπουμε ποτέ δύο πολιτικούς να συγκρίνονται σε εξώφυλλα εφημερίδων με βάση του αν έχουν ή όχι παιδιά. Κανένας άντρας δεν είπε ποτέ “είμαι καλύτερος από τον αντίπαλό μου γιατί εγώ έχω παιδιά.”

Στον εργασιακό τομέα μία γυναίκα που έχει παιδιά δύσκολα προάγεται γιατί θεωρείται -αυθαίρετα κι αυτό- ότι εξ’ ορισμού δεν θα έχει τον απαραίτητο για τη δουλειά της χρόνο και ενδιαφέρον. Από την άλλη, μία γυναίκα που δεν έχει παιδιά θεωρείται εγωίστρια, άκαρδη και “καλοπερασάκιας” και συχνά αναγκάζεται να κάνει υπερωρίες και να χάνει επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις γιατί, όντας χωρίς παιδιά, θεωρείται ότι δεν έχει υποχρεώσεις, προσωπική ζωή ή οικονομικές ανάγκες. Το σχόλιο της Λίντσομ δείχνει απλά αυτό που γνωρίζουμε όλοι: έτσι κι αλλιώς μια γυναίκα ποτέ δεν μπορεί να κερδίσει.

Αυτό που ξέχασε η Λίντσομ ήταν ότι η οικογενειακή κατάσταση κάποιου δεν έχει σχέση με το αν είναι καλός ηγέτης ή όχι. Μπορούμε να διαφωνούμε στο διηνεκές αν μία άτεκνη γυναίκα είναι πιο συγκεντρωμένη και αποφασισμένη ή αν εκείνη που έχει παιδιά είναι πιο συμπονετική και οργανωμένη, αλλά στην πραγματικότητα θα συμφωνούμε ότι μία γυναίκα, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να βρίσκεται σε θέση ηγεσίας. Όταν διαλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους, επιλέγουμε με βάση όλες τις εμπειρίες τους και τις ικανότητές τους και το να είναι κανείς “μητέρα” είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό.

(Δημοσιεύθηκε στο τεύχος No 6 του SELENE)

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπρός γκρεμός και πίσω... πάνα
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s