Με ακούει κανείς;

ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ τα δύο τρίτα των συμβούλων του ήταν άντρες. Οι γυναίκες παραπονιούνταν ότι έπρεπε να αγωνιστούν για να βρουν θέση στις σημαντικές συναντήσεις και όταν το κατάφερναν, συχνά τα λόγια τους αγνοούνταν. Έτσι κι εκείνες αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα “κόλπο” που ονόμασαν “μεγάφωνο”. Όταν μία γυναίκα ανέφερε κάτι σημαντικό οι υπόλοιπες το επαναλάμβαναν δίνοντας τα εύσημα σε εκέινη που το ανέφερε πρώτη. Αυτό ανάγκαζε τους άντρες να αναγνωρίσουν την συνεισφορά και τους εμπόδιζε να χρησιμοποιήσουν την ιδέα σαν δική τους. Ο Ομπάμα το παρατήρησε και άρχισε να καλεί στις συσκέψεις συχνότερα τις γυναίκες.
Επί δεκαετίες οι γυναίκες αγωνίζονται να σπάσουν τον κώδικα ισχύος του Λευκού Οίκου καθώς οι τα σκληρά ωράρια, οι υπερβολικά ανταγωνιστικοί συνάδελφοι και η έλλειψη πρόσβασης στον αρχηγό περιθοριοποιούν τις γυναίκες όλων των κομμάτων. Η Δυτική Πτέρυγα έχει αποδειχθεί η υπέρτατη γυάλινη οροφή. Οι άντρες είχαν κλειδωμένο το Οβάλ Γραφείο εδώ και 200 χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος δεν μοιάζει με κανέναν άλλον χώρο εργασίας. Η δύναμη ορίζεται με βάση το πόσο κοντά βρίσκεσαι στον πρόεδρο. Το να βρίσκεσαι “στο δωμάτιο”, είτε πρόκειται για το Οβάλ Γραφείο είτε για την συνάντηση προσωπικού των 7:30 π.μ. όπου ορίζονται οι προτεραιότητες, είναι σημαντικό για να ασκήσεις επιρροή. Και βρίσκεσαι συνεχώς σε έναν αγώνα με το ρολόι. Οι πρόεδροι έχουν μόλις τέσσερα χρόνια για να εφαρμόσουν την πολιτική τους και να αφήσουν το στίγμα τους και οι σύμβουλοι συνήθως δεν μένουν για πάνω από τρία χρόνια. Οι γυναίκες ειδικά βρίσκουν δυσκολίες ακόμα και στο να πατήσουν το πόδι τους στις συσκέψεις. Συνήθως οι πρόεδροι επιλέγουν τους συμβούλους τους από τα μέλη της προεκλογικής τους καμπάνιας που τις περισσότερες φορές είναι συντριπτικά άντρες. Η Αν Βέξλερ που ήταν βοηθός του Κάρτερ περιέγραψε κάποτε πως ο προσωπάρχης δεν την καλούσε ποτέ στις συσκέψεις παρά το γεγονός ότι ο ίδιος την χαρακτήρισε δημοσίως ως “την πιο ικανή γυναίκα στο Δημοκρατικό Κόμμα”. Μέχρι την εποχή του Αϊζενχάουερ μάλιστα οι γυναίκες ήταν μόνο γραμματείς και απαγορευόταν να συμμετέχουν στα δείπνα των αντρών στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου.

“Νομίζω ότι το να έχεις μία κριτική μάζα είναι σημαντικό” λέει η βασική σύμβουλος του Ομπάμα, Βάλερι Τζάρετ. “Τον πρώτο καιρό υπήρχε πολύ τεστοστερόνη στον αέρα. Τώρα έχουμε λίγα περισσότερα οιστρογόνα που φέρνουν κάποια ισορροπία.” Μία άλλη σύμβουλος του Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, εξηγεί πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή να εξασφαλίσει θέση σε σημαντικές συσκέψεις. “Δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να παρακαλέσεις έναν άντρα για να συμμετέχεις σε μία σύσκεψη. Ακόμα και η σειρά με την οποία θα μιλήσεις σε μία τέτοια σύσκεψη είναι σημαντική.

Οι δεύτερες θητείες των προέδρων έχουν αποδειχθεί σημαντικές για την ανέλιξη των γυναικών σε θέσεις κλειδιά καθώς πολλοί άντρες από την πρώτη θητεία απομακρύνονται. Η Τζένιφερ Παλμιέρι, η διευθύντρια επικοινωνίας του Ομπάμα που αντικατέστησε τον Νταν Φίφερ στη δεύτερη θητεία, θυμάται την στιγμή που ανέλαβε. “Αυτό είναι!” της είπε ο Ομπάμα. “Βρίσκεσαι στο δωμάτιο. Δεν υπάρχει άλλο δωμάτιο σαν κι αυτό. Βρίσκεσαι στο Οβάλ Γραφείο. Βρίσκεσαι εδώ για κάποιον λόγο και θλελω να ξέρω τι σκέφτεσαι.”
Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο και πότε προωθήθηκαν οι γυναίκες, όλες περιγράφουν έναν συνεχή αγώνα για να ισορροπήσουν την εργασία με την οικογένεια. Η Κάρεν Χιούς περιγράφει τον τρόμο των γυναικών όταν ο Μπους το 2000 σκέφτηκε να εφαρμόσει ένα 24ωρο πρόγραμμα. “Πήγα στον Μπους και του είπα: Δεν χρειάζεται να βρίσκομαι εδώ στις 10:30 τη νύχτα για να κάνω τη δουλειά μου” περιγράφει η Χιους. “Τότε ο Μπους μου απάντησε: Μην πας και ξεσηκώσεις όλες τις εργαζόμενες μητέρες!” Η Σάρα Μπιάνκι, σύμβουλος οικονομικής πολιτικής, λέει πως η μισή μάχη για τις γυναίκες είναι το μεγάλωμα των παιδιών.

Αν και οι συνθήκες γενικά καλυτερεύουν πάντως, ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να είναι ένας χώρος μη φιλικός προς τις γυναίκες. Τι θα γίνει άραγε επί θητείας Τραμπ;

(Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 6 του SELENE)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s