Όταν τα μισοφόρια κάνουν επανάσταση

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ 

Ένα παγωμένο πρωινό του Δεκέμβρη του 1916 το δημαρχείο της μικρής επαρχιακής πόλης Ουματία στην πολιτεία του Όρεγκον άνοιξε τις πόρτες του για την καθιερωμένη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί ο νέος δήμαρχος αλλά πολύ σύντομα έγινε αντιληπτό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αν και οι ψηφοφόροι έφταναν ήρεμα μέχρι τις κάλπες χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό, κάποιος παρατήρησε ότι ήταν όλοι άντρες. Κόντευε μεσημέρι και δεν είχε εμφανιστεί ούτε μία γυναίκα! Αυτό ήταν πολύ παράξενο αφού οι γυναίκες είχαν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στο Όρεγκον μόλις 4 χρόνια πριν και θα περίμενε κανείς να τρέξουν για να ασκήσουν το πολυπόθητο δικαίωμά τους. Αλλά εκτός από ελάχιστους άντρες που κυκλοφορούσαν ράθυμα, οι δρόμοι της Ουματία, που μαράζωναν παραμελημένοι, ήταν εντελώς έρημοι.


Η κατάσταση άλλαξε ξαφνικά μόλις το ρολόι της πόλης χτύπησε 2 το μεσημέρι. Οι γυναίκες εμφανίστηκαν όλες μαζί και ψήφισαν μαζικά μέσα στις επόμενες ώρες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν προκαθορισμένοι υποψήφιοι και κανείς ψήφιζε γράφοντας το όνομα εκείνου που προτιμούσε σε ένα κομμάτι χαρτί. Στο τέλος της ημέρας καταμετρήθηκαν οι ψήφοι και ανακοινώθηκε ότι νέος δήμαρχος εκλέχθηκε, όχι το φαβορί κύριος Στάρτσερ που κέρδιζε την θέση συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αλλά η σύζυγός του, κυρία Λόρα Στάρτσερ, που κανείς δεν ήξερε μέχρι από μερικές ώρες ότι ήταν καν υποψήφια! Μία από τις γυναίκες εξήγησε πως όλη η ιστορία ξεκίνησε από ένα αστείο του πρώην δημάρχου: “Γινόταν πολύ λόγος για το ότι χρειαζόταν να γίνει κάτι επιτέλους για την κατάσταση στην πόλη. Τα πεζοδρόμια ήταν χαλασμένα, οι λάμπες στο δρόμο σπασμένες και όπου υπήρχαν δεν άναβαν γιατί το ρεύμα δεν ήταν πληρωμένο ενώ οι δημόσιοι χώροι ήταν γεμάτοι σκουπίδια. Τότε ο κύριος Στάρτσερ αστειεύθηκε ότι ίσως στις επόμενες εκλογές να έπρεπε να μπει υποψήφια μία γυναίκα. Όλοι γέλασαν. Νόμισαν ότι ήταν αστείο.”

Αλλά οι γυναίκες της Ουματία γέλασαν τελευταίες. Τους μήνες πριν τις εκλογές άρχισαν να συνεννοούνται κρυφά από τους άντρες, ειδικά εκείνους που κατείχαν θέσεις εξουσίας, καθώς συναντιώντουσαν με δικαιολογία απογευματινά τσάι, συναντήσεις για πλέξιμο και κουτσομπολιό και λέσχεις ανάγνωσης βιβλίων. Οι γυναίκες αποφάσισαν να βάλουν τέρμα στην παρακμή της πόλης τους και, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, να εκλέξουν μία από αυτές για δήμαρχο. Έτσι το πρωί της ημέρας των εκλογών έκαναν πως ήταν πολύ απασχολημένες με το νοικοκυριό τους, τα παιδιά τους και το πλέξιμό τους, αλλά μόλις πήγε 2 η ώρα ξεκίνησαν όλες μαζί για να εφαρμόσουν το σχέδιό τους που αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο.
Οι εφημερίδες της εποχής σοκαρίστηκαν τόσο πολύ από την γυναίκα με τα “χαμογελαστά γκρίζα μάτια», όπως την περιέγραψαν, που κέρδισε την δημαρχεία αλλά και με το εξ’ ολοκλήρου δημοτικό συμβούλιο που σχημάτισε αμέσως μετά, που για μέρες κυκλοφορούσαν με τίτλους όπως «Γυναίκα νικάει σύζυγο», «Γυναίκα δήμαρχος, όμορφη, έξυπνη και διπλωμάτισσα» αλλά καμία γυναίκα δεν αναφέρθηκε με το όνομά της. Τα κείμενα έγραφαν μόνο «σύζυγοι εργατών σιδηροδρόμου».

Ανεξάρτητα όμως από το τι έγραψαν οι εφημερίδες, το γυναικείο δημοτικό συμβούλιο της Ουματία διαχειρίστηκε με επιτυχία τα ζητήματα της πόλης καθώς όχι μόνο εξαφάνισε τα σκουπίδια, φύτεψε πράσινο στους δημόσιους χώρους, πλήρωσε το ρεύμα, επισκεύασε τους δρόμους, έφτιαξε βιβλιοθήκη και κεντρική πλατεία αλλά έπεισε και την κυβέρνηση να περάσει τον διαπολιτειακό δρόμο δίπλα από την πόλη. Τελικά οι γυναίκες της Ουματία παρέδωσαν την διαχείριση της πόλης στους άντρες το 1920 όταν είχαν τελειώσει με το “νοικοκύρεμα”. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι από τότε χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια μέχρι να ξαναεκλεγεί γυναίκα δήμαρχος στην Ουματία.

(Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 6 του SELENE)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s