Ένα άγαλμα που άργησε πολύ

Χθες η πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέσα Μέι ανακοίνωσε ότι στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο θα αναγερθεί άγαλμα της ιστορικής σουφραζέτας Millicent Garrett Fawcett.

Έτσι η Fawcett  θα γίνει η πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτόν τον τρόπο καθώς ενώ υπάρχουν διάφορα αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων στην πλατεία του κοινοβουλίου (όπως εκείνα του Winston Churchill, του Nelson Mandela και του Abraham Lincoln), κανένα μέχρι στιγμής δεν απεικονίζει γυναίκα, αν και η Μεγάλη Βρετανία κάθε άλλο παρά έλλειψη έχει από ισχυρές γυναίκες ηγέτες. Η ίδια βασίλισσα Ελισάβετ, για παράδειγμα, βρίσκεται στον θρόνο περισσότερο από κάθε άλλον μονάρχη παγκοσμίως και πρόσφατα μάλιστα ξεπέρασε σε διάρκεια και την πολυετή ηγεμονία της βασίλισσας Βικτόριας (από το 1837 έως το 1901).  Είναι επομένως αξιοπερίεργο που μέχρι στιγμής δεν έχει τιμηθεί με ανδριάντα καμία γυναίκα.

Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄ δεν είναι απλά μια λαοφιλής ηγεμόνας αλλά και η μακροβιότερη (εντός και εκτός θρόνου). Δεν είναι τυχαίο ότι πήρε το όνομα της άλλης πολύ μεγάλης βασίλισσας των Βρετανών, της Ελισάβετ Α΄ γνωστή και ως «Παρθένος Βασίλισσα».

Η Τερέσα Μέι δήλωσε ότι η Millicent Garrett Fawcett (που ίδρυσε την Εθνική Ένωση Σουφραζέτων το 1897) «συνεχίζει να μας εμπνέει στις μάχες μας ενάντια στις αδικίες του σήμερα… Είναι σωστό και πρέπον να τιμηθεί στην Πλατεία του Κοινοβουλίου δίπλα σε ηγέτες που άλλαξαν την χώρα. Ο ανδριάντας της θα θυμίζει σε όλους ότι η πολιτική έχει αξία μόνο όταν εργάζεται για το καλό όλης της κοινωνίας.» Η Fawcett πέθανε το 1929 σε ηλικία 82 ετών.

Στην Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα της ψήφου το 1928. Αρχικά επιτρεπόταν να ψηφίζουν μόνο όσες ήταν πάνω από 30 ετών και ήταν παντρεμένες ή εγγεγραμμένες στα μητρώα της Τοπικής Κυβέρνησης (κάτι σαν τις περιφέρειες σήμερα).

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952 αλλά μόνο όσες ήταν πάνω από 30 ετών και ήταν εγγράμματες.
Η Millicent Garrett Fawcett όμως δεν είναι η μόνη γυναίκα που θα τιμηθεί φέτος στην Αγγλία καθώς σχεδιάζεται να αλλαχθεί το χαρτονόμισμα των 10 λιρών και, αντί για τον Κάρολο Δαρβίνο, να δείχνει το πρόσωπο της Jane Austen, της συγγραφέα που ανάμεσα σε άλλα έγραψε και το «Περηφάνια και Προκατάληψη».
Μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις αυτές έχουν προκαλέσει τον γενικό ενθουσιασμό στην «Γηραιά Αλβιώνα» και έχουν χαρακτηρισθεί ως προοδευτικές και δίκαιες κινήσεις.
Η Jane Austen

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s