Ο κύκλος των χαμένων γυναικών

Οι άνθρωποι που στην εργασία τους έχουν διασυνδέσεις και καλούς μέντορες απολαμβάνουν περισσότερες προαγωγές, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους. Όμως δεν είναι όλες οι διασυνδέσεις το ίδιο. Κάποιες έρευνες(1) έδειξαν ότι οι άντρες τείνουν να δημιουργούν ευρύτερα δίκτυα διασυνδέσεων μεταξύ τους αλλά οι γυναίκες δημιουργούν πιο ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους.


Η Στέλλα Ρίμινγκτον περιγράφει την δική της εμπειρία: “Οι γυναίκες εκείνη την εποχή ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούσαν για παράδειγμα να αναλάβουν καθήκοντα έξω από το γραφείο παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν διέφεραν σε τίποτα από τους άντρες συναδέλφους τους. Είχαν ακριβώς την ίδια εκπαίδευση και τα ίδια προσόντα. Έτσι κι εμείς οι γυναίκες -και ήμασταν πολλές τότε- μαζευτήκαμε και είπαμε: γιατί έχουμε τελείως διαφορετική καριέρα από τους άντρες που είναι σαν κι εμάς; Και για πρώτη φορά οι “από πάνω” άρχισαν να ξύνουν τα κεφάλια τους γιατί έπρεπε να βρουν μια απάντηση. Και στο τέλος φυσικά αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να δώσουν προαγωγή σε ορισμένες γυναίκες.”


Η εξέλιξη που περιγράφει η Ρίμινγκτον δεν θα ήταν ποτέ δυνατή αν οι γυναίκες δεν αντιμετώπιζαν την κατάσταση σαν μία ομάδα. Η αλλαγή ήταν εφικτή γιατί οι γυναίκες δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν μία δικτύωση. “Καμία από εμάς δεν θα έκανε ποτέ αυτή την ερώτηση από μόνη της. Υποστηρίζαμε η μία την άλλη και είχαμε δύναμη γιατί ήμασταν πολλές” επιβεβαιώνει και η ίδια η Ρίμινγκτον.
Κάτι σημαντικό που παρατηρούν οι ερευνητές όταν εξετάζουν την συμπεριφορά των γυναικών στον εργασιακό χώρο είναι ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας συχνά όχι μόνο δεν είναι πρόθυμες να αναταποδώσουν την εύνοια που δέχτηκαν αλλά πολλές φορές θεωρούν κάτι τέτοιο απρεπές. Η κοινωνικοποίηση των γυναικών από πρώιμη ηλικία είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωτική και οι γυναίκες μαθαίνουν ότι για να αποκτήσουν κάτι πρέπει να παλαίψουν μόνες και εναντίον όλων. Η δικτύωση και η ανταλλαγή ευνοιών είναι κάτι που η γυναίκα πρέπει να μάθει σε μεγάλη ηλικία. Αυτό δεν είναι αδύνατον αλλά απαιτεί μία συνειδητή μάθηση από μέρους της.


Ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας McKinsey εξηγεί πως οι άντρες κατανοούν ότι “πρέπει πρώτα να δώσεις πριν να πάρεις.” Οι γυναίκες δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την συχνά άβολη σεξουαλική πολιτική -πραγματική ή φανταστική- που προκύπτει ανάμεσα σε μεγαλύτερης ηλικίας άντρες και σε νεώτερες γυναίκες, κάνει πιο δύσκολη την εύρεση μέντορα για τις γυναίκες.
Όμως οι γυναίκες μπορούν να μάθουν την έννοια της αναταπόδοσης εύνοιας. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα, να στηρίξουν τις άλλες γυναίκες και να συνειδητοποιήσουν ότι η διευκόλυνση ενός ικανού ατόμου δεν είναι διαφθορά αλλά εξομάλυνση των δυσκολιών που στέκονται εμπόδιο στο έργο του.

(1) “Centered Leadership: How Talented Women Thrive”, Joanna Barsh, Susie Cranston & Rebecca A. Craske – BPW New Zealand.

(Δημοσιεύθηκε στο τ. Νο 5 του περιοδικού SELENE)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s