Όταν το κραγιόν γίνεται όπλο (1)

7 ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου πολλές γυναίκες αγωνίστηκαν στο πλευρό των αντρών και από τα δύο στρατόπεδα, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας. Μόνο στις Βρετανικές Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών (SOE), κατατάχθηκαν 3.200 γυναίκες και έμαθαν την σκοτεινή τέχνη του σαμποτάζ και πως να σκοτώνουν αθόρυβα. Πολλές από αυτές τις γυαίκες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. Κάποιες άλλες εκτελέσθηκαν ή πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Σχεδόν καμία από αυτές δεν αποκάλυψε τα μυστικά της. Μερικές ζουν ακόμα και σήμερα. Εδώ παρουσιάζονται οι απίστευτες ιστορίες μόνο 7 από αυτών αν και στην πραγματικότητα ήταν αμέτρητες και όλες εκπληκτικές.

ΝΟΥΡ ΙΝΑΓΙΑΤ ΧΑΝ
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ


Κόρη Ινδού πασιφιστή και Αμερικάνας που μεγαλώσε στο Παρίσι και σπούδασε Παιδοψυχολογία στη Σορβόνη και Μουσική στο Ωδείο του Παρισιού.


Παρά το το φιλειρηνικό προφίλ της και την αξιαγάπητη προσωπικότητά της, μόλις ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ιναγιάτ Χαν δήλωσε εθελόντρια στην Γυναικεία Βοηθητική Μονάδα Αέρος (Women’s Auxiliary Air Force) και εκπαιδεύτηκε ως ασυρματίστρια. Αμέσως δραστηριοποιήθηκε στις Ειδικές Επιχειρήσεις στην περιοχή της Γαλλίας.
Στην αρχή οι ανώτεροί της την θεωρούσαν πολύ “μαλακή” για να κάνει την δουλειά του κατασκόπου αλλά εκείνη τους αποστόμωσε όταν αποφάσισε να αναλάβει μυστική αποστολή στο τότε κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι όπου τα πράγματα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα. Σύντομα όλοι οι συμμαχικοί ασυρματιστές που δρούσαν στο Παρίσι ανακαλύφθηκαν και συνελλήθηκαν από τους Ναζί εκτός από την Ιναγιάτ Χαν που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η μοναδική ασυρματίστρια που μετέδιδε μηνύματα στο Λονδίνο.
Τελικά η Ιναγιάτ Χαν συνελήφθηκε κι εκείνη μετά από την προδοσία κάποιου αγνώστου και βασανίστηκε για να αποκαλύψει συνεργάτες αλλά, παρά την ευγένεια και την ηρεμία της αποδείχθηκε πολύ σκληρή για τους Ναζί και δεν έβγαλε λέξη. Στις φυλακές όπου κρατούνταν ήταν τόσο απείθαρχη και επιθετική που την είχαν συνεχώς σιδηροδέσμια και την είχαν χαρακτηρίσει “εξαιρετικά επικίνδυνη.” Στο τέλος οι Ναζί κατάφεραν να βρουν πληροφορίες από τις σημειώσεις της και τελικά συνέλαβαν άλλους τρείς Εγγλέζους κατασκόπους. Η Ιναγιάτ Χαν τελικά οδηγήθηκε στο Νταχάου όπου και εκτελέστηκε.

Διαβάστε για τη επόμενη εκπληκτική κατάσκοπο στο δεύτερο μέρος.

(Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 5 του περιοδικού SELENE)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s