Το χωριό των σκακιστών

Πάνω στο βουνό Χαρζ στην κεντρική Γερμανία βρίσκεται ένα μικρό (όχι γαλατικό) χωριό που λέγεται Στρόμπεκ και που ισχυρίζεται ότι παίζει σκάκι από το 1011 και συγκεκριμένα από την φυλάκιση του βασιλιά Ερρίκου ΄Β στον πύργο του χωριού όπου περνούσε τις κατ’ ανάγκη αργές ημέρες του με το να παίζει σκάκι στο πάτωμα του κελιού του. Με τον καιρό οι κάτοικοι του χωριού, που εκτελούσαν εναλλάξ χρέη δεσμοφύλακα, έμαθαν να παίζουν κι εκείνοι και το έμαθαν με τη σειρά τους και στα παιδιά τους.


Άλλοι πάλι λένε ότι το σκάκι έγινε μανία στο Στρόμπεκ όταν ένας επίσκοπος ίδρυσε ένα σχολείο στο χωριό με την προϋπόθεση τα παιδιά να μαθαίνουν υποχρεωτικά σκάκι.
Όπως και να πρωτοεμφανίστηκε το σκάκι στο Στρόμπεκ, πάντως, το γεγονός είναι ότι το 1839 όλοι οι κάτοικοι ανεξαιρέτως έπαιζαν σκάκι και ήταν υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο. Οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, έπαιζαν σε ζευγάρια και τρεις φορές το χρόνο δίνονταν χρηματικά έπαθλα στους πιο ικανούς παίκτες.


Το 1931 το National Geographic ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου οι μαθητές του σχολείου διδάσκονται αποκλειστικά σκάκι και αναπληρώνουν τα μαθήματα που χάνουν με θερινό σχολείο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.


Ακόμα και σήμερα στο Στρόμπεκ οι κάτοικοι όλων των ηλικιών παίζουν φανατικά σκάκι και τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, διδάσκονται σκάκι στο σχολείο για πολλά χρόνια.

(Δημοσιεύθηκε στο SELENE  τεύχος Νο 4)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s