Οδηγός ευ ζην για single mothers (1)

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ

της Τζένης Γεωργίου

Πολλή σκέψη αφιέρωσα στο τι πρέπει και πώς να το γράψω στη νέα αυτή στήλη. Αλλά επειδή η πολλή σκέψη τρώει τον αφέντη κι επειδή από κάπου πρέπει να αρχίσω, θα σας πω μια ιστορία. Είναι χιλιοειπωμένη, αλλά βαθιά ριζωμένη σε κάποια κρυφή ακρούλα του συλλογικού μας υποσυνείδητου και ξεφυτρώνει ως ψυχαναγκαστικός βλαστός εκεί που δεν τον έχεις σπείρει (συχνά σε συνδυασμό με κάτι που λέγεται «βιολογικό ρολόι» και το οποίο συνήθως το ακούνε με κάποιο βιονικό τρόπο οι άντρες και φεύγουν τρέχοντας) σε ανύποπτο χρόνο: Κορίτσι συναντά αγόρι, γεννιέται έρωτας μεγάλος, μετά η σχέση, έρχεται ο γάμος, και τέλος το παιδί ως καρπός του έρωτα. Βέβαια, η ιστορία συνεχίζεται, ίσως όχι και τόσο ευοίωνα, σε κάποιες περιπτώσεις, ας πάρουμε την πιο συνήθη κατάληξη: Κορίτσι συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να αλλάξει αγόρι, αγόρι βλέπει ότι το κορίτσι έχει μεταλλαχθεί, τελικά κάποιο λάθος έγινε κάπου, αλλαγές μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δε γίνονται, έτσι, μια επίσκεψη στον δικηγόρο και τέρμα το πρόβλημα. Κορίτσι ξαφνικά μόνο, με παιδί. Ωχ!


Αυτή είναι η παραδοσιακή μορφή της γνωστής ιστορίας. Θα επιχειρήσω να την αποδομήσω ολίγον τι, έτσι για να δώσω διαφορετική οπτική στο θέμα: Κορίτσι παντρεύεται, χωρίζει, κάνει παιδί, ερωτεύεται. Ωωωωωωχ! Η αποδόμηση κάνει απότομη στροφή στον σουρεαλισμό! Παράξενος συνδυασμός. Και επειδή η ζωή όλο παραξενιές και ξαφνιάσματα προσφέρει, τι πιο πραγματικό! Αυτό συνέβη σε εμένα. Επένδυσα στη «σουρεαλιστική» εκδοχή της ιστορίας μας. Είναι λογικό να υποθέσω ότι το ίδιο έχει συμβεί και σε πολλές άλλες γυναίκες. Με την ίδια ή διαφορετική σειρά, με προσθήκες ή αφαιρέσεις και τροποποιήσεις.
Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι η χρονολογική σειρά της ιστορίας, αλλά το αποτέλεσμα που σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα και το αυτό: Είσαι μόνη και μεγαλώνεις ένα ή περισσότερα παιδιά. Αυτό θα είναι το θέμα μας και αυτό θα μας απασχολήσει σε αυτή τη στήλη.

Γιατί δεν είσαι μόνη σου.

Είμαστε πολλές εκεί έξω, αλλά αναλώνοντας τους εαυτούς μας να επιβιώσουμε σε έναν κόσμο που ακόμα προσπαθεί να χωνέψει την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, και επενδύοντας την ενέργεια και τους υπόλοιπους ψυχοσωματικούς μας πόρους στο μεγάλωμα των παιδιών μας, νιώθουμε μόνες, ίσως και λίγο ένοχες (γιατί δε μας έκατσε το όνειρο), και λίγο ακόμα απομονωμένες από ένα κοινωνικό σύστημα που αποθεώνει τον γάμο και την εικόνα της πετυχημένης και ευτυχισμένης οικογένειας (ή έστω το συγκεκριμένο image).

SPRMOM
Ωστόσο, εμείς αποτελούμε μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας, η οποία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και που δεν είναι ούτε καλή ή κακή. Είναι αυτή που είναι. Τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Η δική μας αντιμετώπιση κάνει την εμπειρία καλή ή κακή. Η στήλη αυτή λοιπόν, είναι αφιερωμένη στις προκλήσεις που αντιμετώπισαμε σε κάποια φάση ή αντιμετωπίζουμε ακόμα όλες εμείς που γίναμε μανούλες με ή χωρίς τις «αναγκαίες» κοινωνικές προϋποθέσεις και είναι ανοιχτή στη συζήτηση, τη δικτύωση, τη διαφορετική άποψη με ένα στόχο: όχι να δώσει έτοιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (λύσεις υπάρχουν, απλά βγαίνουν σε διάφορα νούμερα και σχέδια), αλλά να προτείνει ιδέες και να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας σε ό,τι καθημερινά ζούμε, χωρίς να προβαίνει σε κρίσεις, διακρίσεις ή πάσας φύσης κατακρίσεις. Θα μιλήσουμε για μας, για τα παιδιά μας, για τα οικονομικά μας, για τα κοινωνικά μας, για τους έρωτές μας, και όλα αυτά μέσα από την μονογονεϊκή μας ιδιότητα. Το ότι είμαστε μητέρες, δεν μας αφαιρεί πόντους, αλλά αντίθετα μας δίνει τρομερό μπόνους στο παιχνίδι της ζωής. Εάν το συνειδητοποιήσουμε, θα νιώσουμε τη δύναμή μας. Θέλω ο διάλογός μας και μέσω του blog του περιοδικού να μας γεμίσει χαμόγελο και δύναμη, γιατί η ζωή είναι ωραία για όλες εμάς τις single mothers!

(Δημοσιεύθηκε στο SELENE τεύχος Νο 4)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s