Οι εκπληκτικές γυναίκες Αμάζι

Ιστορικά στις γυναίκες έχουν αποδοθεί διάφοροι βαθμοί σεβασμού ανάλογα με την εποχή και τον πολιτισμό. Στον προισλαμικό κόσμο, για παράδειγμα, οι γυναίκες θεωρούνταν δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι και τα θηλυκά μωρά συχνά θάβονταν ζωντανά. Στην μεσαιωνική Δύση οι γυναίκες διώκονταν σαν μάγισσεςενώ σε ορισμένες ασιατικές κοινωνίες θεωρούνταν κακή τύχη. Ένα κορεάτικο ρητό λέει “Αν περάσουν τρεις ημέρες χωρίς να χτυπήσεις τη γυναίκα σου τότε θα γίνει αλεπού.”

Στις κοινωνίες των Αμάζι, όμως, παραδοσιακά οι γυναίκες έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο ως στρατιωτικοί και πνευματικοί ηγέτες, ακόμα και ως θεότητες. Οι Αμάζι θεωρούνται αυτόχθονες κάτοικοι της βόρειας Αφρικής και είναι πιο γνωστοί με το όνομα “Βέρβεροι”. Στους Αμάζι ανήκουν οι Τουαρέγκ όπως και πολλοί άνθρωποι που μένουν στη Λιβύη, τον Νίγηρα, την Τυνησία και το Μαρόκο.

Οι γυναίκες των Αμάζι παραδοσιακά ήταν υπεύθυνες για την διαχείριση των οικονομικών, θρησκευτικών και κοινωνικών θεμάτων. Οι οικογένειες των Βερβέρων ανάγονται σε μητρικά οικογενειακά δέντρα όπου μνημονεύονται οι θηλυκοί πρόγονοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λέξεις για τον “αδερφό” και την “αδερφή” στη γλώσσα τους είναι og-ma και ot-ma, δηλαδή “αυτός που ανήκει στη μαμά μου” και “αυτή που ανήκει στη μαμά μου”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών Αμάζι που άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία είναι εκείνα της Τανίτ, που λατρεύτηκε σαν θεά, της πριγκίπισσας Τιν Χινάν, που θεωρείται “μητέρα” όλων των νομαδικών φυλών της βόρειας Αφρικής, και της Αλ Κάχινα που ηγήθηκε στρατιωτικά των Αμάζι και για πολλά χρόνια κράτησε μακριά από την περιοχή της τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Άραβες.

Amazigh-Civilization
Το σύμβολο της Τανίτ που συναντάμε ακόμα και σήμερα γύρω μας

 

(το άρθρο αυτό περιέχεται στο τεύχος νο 2 του SELENE που κυκλοφορεί και είναι αναδημοσίευση από το riadzany.blogspot.gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s