Κριστίν ντε Πιζάν

Η Πρώτη Γυναίκα Λόγιος στον Μεσαίωνα

Σε μια εποχή που οι γυναίκες θεωρούνταν απλώς λίγο ανώτερες από αντικείμενα, μία γυναίκα στη Γαλλία του 14ου αιώνα κατάφερε, όχι μόνο να γίνει ακαδημαϊκός και βασιλική συγγραφέας πολλών διάσημων βασιλιάδων, αλλά και να συγγράψει ίσως το πρώτο κείμενο που επιχείρησε ποτέ να παρουσιάζει την πραγματικότητα σχετικά με τις παράλογες και άδικες προκαταλήψεις που επικρατούσαν τότε σχετικά με την “γυναικεία φύση.”

Η Κριστίν ντε Πιζάν ήταν μια ιταλογαλλίδα που αναγκάστηκε να στραφεί στην συγγραφή για να ζήσει μετά τον θάνατο του άντρα της και ενώ εκείνη ήταν μόλις 25 ετών, είχε 3 παιδιά και συντηρούσε την μητέρα της και την ανηψιά της.

Η Κριστίν ντε Πιζάν δίνει διάλεξη μπροστά σε άντρες.

Έγινε διάσημη όταν σχολίασε το “Ρομάντζο των Ρόδων”, ένα ποίημα του 13ου αιώνα που σατίριζε τις γυναίκες της αυλής και τις παρουσίαζε να ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα αποπλανήσουν “αθώους” άντρες. Η Κριστίν ντε Πιζάν καυτηρίασε την χυδαία γλώσσα του κειμένου και είπε ότι τέτοιο λεξιλόγιο υποβιβάζει τόσο την ένοια του έρωτα όσο και τον χαρακτήρα των γυναικών. Ειδικά οι γυναίκες της αυλής ήταν εξαιρετικά απίθανο να χρησιμοποιούσαν τέτοιο λεξιλόγιο. Έτσι έγινε βασιλική συγγραφέας για τον βασιλιά Κάρολο ΣΤ.

Η Κριστίν ντε Πιζάν παρουσιάζει το έργο της «Η Πολιτεία των Κυριών» στην βασίλισσα της Γαλλίας, Ιζαμπό της Βαυαρίας

Το σημαντικότερο έργο της, όμως, είναι “Η Πολιτεία των Κυριών” όπου αναφέρεται στη συστηματική συκοφάντηση των γυναικών από τους συγγραφείς και ποιητές της εποχής, στις ικανότητες και τις συνεισφορές των γυναικών και στην ανάγκη να διατηρούν οι γυναίκες “τον αδελφικό τους δεσμό” παρά τις κοινωνικές πιέσεις.

Όπως είπε και η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η περίπτωση της Κριστίν ντε Πιζάν είναι ίσως “η πρώτη φορά που μία γυναίκα σηκώνει την πένα για να υπερασπιστεί το φύλο της”.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 2 του SELENE)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s