ΒΙΒΛΙΑ

Returns Form Icon

Εδώ θα βρείτε μία λίστα με βιβλία που είτε αναφέρονται σε κάποιο τεύχος του SELENE, είτε θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και σχετικά με το θέμα του περιοδικού, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.

***

Game Of Queens: The Women Who Made Sixteenth-Century Europe

Sarah Gristwood

Για περισσότερο από 100 χρόνια οι γυναίκες στην Ευρώπη είχαν ισχύ άνευ προηγουμένου, ιδιαίτερα εκείνες που αναρριχήθηκαν μέχρι τα ύπατα αξιώματα των χωρών τους και με το έργο τους ενίσχυσαν την επιρροή των λαών τους. Από την πολεμοχαρή Ισαβέλλα της Καστίλης μέχρι την «σιδηρά παρθένα» Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, οι γυναίκες καθόρισαν την ευρωπαϊκή ιστορία και σχημάτισαν μια γυναικεία αδελφότητα που άσκησε τέτοια εξουσία που μέχρι σήμερα θεωρείται εντυπωσιακή. Η Gristwood συγκεντρώνει τις ζωές αυτών των αξιοθαύμαστων (και μερικές φορές τρομακτικών) γυναικών σε ένα βιβλίο που μιλά για την γυναικεία εξουσία σε μία εποχή γεμάτη συναρπαστικές εξελίξεις.

***

17857634Empress Dowager Cixi: The Concubine Who Launched Modern China

Jung Chang

Η Dowager Cixi (1835-1908) είναι η πιο σημαντική γυναίκα στην κινέζικη ιστορία καθώς κατάφερε όχι απλά να αναρριχηθεί από παλλακίδα σε αυτοκράτειρα σε μία εποχή που η πολιτική ήταν αυστηρά αντροκρατούμενη αλλά κυρίως να μεταμορφώσει τη χώρα της από μία μεσαιωνική αυτοκρατορία σε μία σύγχρονη χώρα. Υπό την ηγεσία της η Κίνα απέκτησε υποδομές, εκσυχρονισμένο στρατό και ναυτικό, ηλεκτρισμό και τηλέγραφο και κατήργησε το φρικιαστικό έθιμο του δεσίματος των ποδιών και την απαίσια θανατική καταδίκη του «θανάτου με χίλια κοψίματα». Η Cixi, παρά το γεγονός ότι έχει μείνει στην ιστορία σαν αυταρχική δεσπότισσα,  προώθησε τα δικαώματα των γυναικών και οδήγησε στην καθιέρωση κοινοβουλευτικών εκλογών στην Κίνα, αντιμετώπισε τις επαναστάσεις των Taiping και των Boxer, τους πολέμους με τη Γαλλία και την Ιαπωνία και την εισβολή από τη συμμαχία Αγγλίας, Η.Π.Α., Γερμανίας και Ρωσίας. Η Jung Chang γράφει για την πολιτική πορεία αυτής της εξαιρετικής γυναίκας αλλά και για την καθημερινότητα στο Καλοκαιρινό Παλάτι και στο χαρέμι της Απαγορευμένης πόλης όπου κατοικούσε και τις τραγικές συνέπειες του απαγορευμένου της έρωτα με έναν από τους ευνούχους του παλατιού.

***

Η Γέννηση της Βασίλισσας του Σκακιού

Marilyn Yalom

(SELENE τεύχος Νο 4)

Η Marilyn Yalom παρακολουθεί την πορεία του πιο θρυλικού κομματιού στο σκάκι από την γεννησή του μέχρι την απόλυτη κυριαρχία του στην σκακιέρα και παράλληλα με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή προσφέρει και μια μελέτη της εξέλιξης της θέσης της γυναίκας στην ευρωπαϊκή κοινωνία από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Η Βασίλισσα του σκακιού, περισσότερο από ένα απλό κομμάτι σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, συνδέθηκε με την γυναικεία χειραφέτηση αλλά ταυτόχρονα οδήγησε και στην σταδιακή απομάκρυνση των γυναικών από τον χώρο του σκακιού. Την ίδια στιγμή, προκαλώντας το κατεστημένο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες ηγεμόνες που άλλαξαν τον κόσμο αλλά και για πολλές άλλες γυναίκες σε διάφορους τομείς της ζωής που δεν συνδέονται απαραίτητα με το σκάκι.

***

Chess Bitch - περιοδικό SELENE - τεύχος Νο 4Chess Bich: Women in the Ultimate Intellectual Sport

Jennifer Shahade

(SELENE τεύχος Νο 4)

Η πρωταθλήτρια Jennifer Shahade ρίχνει φως στις άγνωστες πτυχές του κορυφαίου γυναικείου σκακιού και μιλά για τις εμπειρίες της ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες που συμμετείχε σε μεικτά τουρνουά. Το βιβλίο της δεν είναι απλώς μια αυτοβιογραφική αφήγηση αλλά περιγράφει και σημαντικά κεφάλαια από την ιστορία του γυναικείου σκακιού και να αναφερθεί σε βιογραφίες και ανέκδοτα περιστατικά μεγάλων κυριών του σκακιστικού κόσμου που συνέτριψαν τα όρια για την συμμετοχή των γυναικών στο σκάκι και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που εκείνες αντιμετώπισαν. Παράλληλα, και ίσως και πιο σημαντικά, η Shahade επιχειρεί να αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο του σκακιού και μιλά ανοιχτά για τις προκαταλήψεις, τους περιορισμούς αλλά και το τι σημαίνει να “παίζεις σαν γυναίκα.”

***

Ivory Viking - περιοδικό SELENE - τεύχος ΝΟ 4Ivory Vikings:
The Mystery of the Most Famous Chessmen in the World and the Woman Who Made Them

 Nancy Marie Brown

(SELENE τεύχος Νο 4)

Το 1831 η θάλασσα ξέβρασε στις ακτές της Σκωτίας ένα κουτί που περιείχε αυτό που ονομάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια, 92 αριστοτεχνικά σκαλισμένα σε φίλντισι πιόνια για σκάκι, το κάθε ένα διαφορετικό από τα άλλα, που έγιναν γνωστά με το όνομα “πιόνια του Λιούις.” Ποιός τα έφτιαξε; Πότε; Με ποιό σκοπό;
Η Nacy Brown στο βιβλίο της Ivory Vikings ξετυλίγει την περίεργη ιστορία των πιονιών και ρίχνει φως, όχι μόνο στο μυστηριώδες πρόσωπο του του καλλιτέχνη που τα δημιούργησε, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν γυναίκα, αλλά και στη ζωή και τις συνήθειες των Ισλανδών και των Νορβηγών του 11ου και του 12ου αιώνα μ.Χ., τα επικίνδυνα κυνήγια θαλάσσιων ελεφάντων και την ιδιαίτερη σχέση που είχαν οι Βίκινγκς με το σκάκι.

Advertisements

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ